Dennis Hopper

Pressbild: Double Standard (1961)
Fotograf: Dennis Hopper © The Hopper Art Trust

Värmlands museum: Utställning till 2016-11-06
Vägbeskrivning: Sandgrundsudden, Karlstad
Digitalt: Värmlands museum 

Delstaten Kansas är bisonhjordarnas land i Amerikas mellanväster och hemvist för Dennis Hoppers uppväxt. Den legendariske skådespelarens fria konstnärssjäl framträdde redan i pojkåren. Vid lediga veckoslut försjönk han i konstämnets grunder på Kansas City Art Institute. Under fredsyran efter andra världskriget flyttade familjen till stränderna i Kalifornien, hemvist för Old Globe Theatre där Dennis Hopper var elev en tid efter gymnasieskolan. Så småningom vände han blicken mot öster och korsade kontinenten för att bli dramastudent på Actors Studio i New York.

Året 1954 blev mötet mellan två skådespelare och rebeller början till ett tidstypiskt, personligt bildskapande. I Hollywood fick Hopper sin första roll i filmen Rebel Without a Cause med James Dean. Själsfränden Dean såg Hoppers talang för komposition och gav honom rådet att utforska fotografin. Ett råd som Hopper bar inom sig och förverkligade efter filmikonens fatala bilkrasch. 1958 skar det sig med regissören Henry Hathay och skådespeleriet vreds ner på sparlåga. Dennis Hopper lämnade drömfabriken för mörkrummet, den rörliga bilden för stillbilden.

Med kameraväskan på axeln gav sig Dennis Hopper ut på vägen längs det turbulenta 1960-talets Amerika. Starka scener från boulevarder, filminspelningar, krogar, gallerier och demonstrationer projicerades genom linsen på Hoppers Nikon. En dramaturgi genom tusentals svartvita bildrutor av ett land i förändring. Den plåtande Hopper kallades ibland för Turisten av sina vänner. Kanske var han som människa turist, utanför kändissfären. En betraktare och resenär genom det för honom främmande vardagslivet. Utställningen har premiär i Europa.

Dennis Hopper
Hemland: USA, född i Dodge City (1936—2010)
Utbildning: Kansas City Art Institute, Actors Studio i New York
Kända verk: Living Room at 1712, Boy Holding Flag, Brian Jones
Böcker: Out of the Sixties, Abstract Reality, A Keen Eye
Hemsida: The Hopper Art Trust & Artsy