Nadia Kaabi-Linke

Pressbild: No One Harms Me Unpunished (2012)
Fotograf: Kalmar konstmuseum

Kalmar konstmuseum: Utställning till 2016-09-08
Vägbeskrivning: Stadsparken, Kalmar
Digitalt: Kalmar konstmuseum 

Det kulturella avståndet är stort mellan Nordafrikas Tunis och det slaviska Kiev i Ukraina. Konstnären Nadia Kaab-Linke gjorde resan många gånger under barndomen med föräldrar i båda historiska städer. I tonåren flyttade hon med familjen till Dubai. Kontrasterna präglade Kaabi-Linke och gjöt grunden för hennes gränslösa perspektiv på omvärlden. Efter ungdomligt intresse för modern dans, som grusades av det stränga samhällsskicket, började hon teckna och sökte in på konsthögskolan i Tunis. Kaabi-Linke examinerades 1999 och doktorerade senare även i konstfilosofi på Sorbonne i Paris.

Vernissagen för Kaabi-Linkes första egna utställning hölls på Elmarsa Gallery i Tunis 2009. Konstnären har sedan dess gjort starkt intryck på konstpubliken genom att alltid förankra sina verk i tid och rum. Kaabi-Linke är utpräglat intellektuell och därmed också krävande. Hennes konstverk är laddade med historisk och politisk symbolism, ibland med provokativt anslag. Typisk inspiration för konstnären är aktuella händelser och livsvillkor i historisk kontext. Kaabi-Linkes installationer och måleri utmanar även genom att ställa estetiska och nyanserade värden mot råare, mer primitiva dito.

I till exempel installationen Flying Carpets fångar konstnären hur den persiska mattan rymmer, såväl romantiserade idéer om ett magiskt Orienten, som moderna gatuförsäljares knappa verklighet. Nadia Kaabi-Linke bor och arbetar numera i Tyskland men ställer ut sina verk internationellt. I år medverkar hon i temautställningen Songlines for a New Atlas på Kalmar Konstmuseum. Nio konstnärer från olika länder utmanar statiska begrepp som gräns, identitet och karta genom att kommunicera människans vandrande natur. De konstnärliga uttrycken skiftar, liksomr dynamiska omvärld

Nadia Kaabi-Linke
Hemland: Tyskland, född 1978 i Tunisen    
Utbildning: Tunis Institute of Fine Arts, Sorbonne University
Kända verk: Salt & Sand, Under Standing Over Views, Impressions of Cairo 
Utmärkelser:
New Discoveries Prize, The Abraaj Capital Art Prize,
UmbauStadt Art and Urban Architecture Competition
Konststil: Konceptuell
Hemsida: Nadia Kaabi-Linke