Kent Lindfors

Pressbild: Dykaren II (2015)
Fotograf: Hossein Sethatlou

Göteborgs konstmuseum: Utställning till 2016-09-25
Vägbeskrivning: Götaplatsen, Göteborg
Digitalt: Göteborgs konstmuseeum 

Kent Lindfors var i tjugoårsåldern 1959 när han skrevs in på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Huset på Kristinelundsgatan var en intensiv plats där industrin gjort gamla tiders gesäller till elever i modellering och mönsterritning. Lindfors var präglad av sin morfar, som varit målarmästare, och gick ett år på yrkesskolan som idag blivit ansedda HDK. Därefter tog han färgsinnet och handlaget till Stockholm för studier vid Konstakademien. Det blev fem år av måleri, teori och forskande efter det egna uttrycket.

Den livsresa Kent Lindfors gett sig av på förde honom 1965 ner mot södra Europa. Han hade blivit konstnär på riktigt och sökte nytt ljus och ny inspiration på Extremaduras högslätt i Spanien. Där borta återfick Lindfors kontakten med två historiska bekantskaper som följt honom sedan ungdomen. Poeten Juan de la Cruz och porträttmålaren Francisco de Zurbarán. Dessa mästare som föddes på 1500-talet representerar en asketism, klarhet och tankfullhet som Lindfors förstod och präglades av i konsten.

På sjuttiotalet gjorde sig hemlängtan påmind och Lindfors återvände till Göteborg. Han tog anställning i de flitiga hamnkvarteren och slöt upp i regionens realistiska målartradition där han länge var verksam. Stadens kajer var en egen värld av fjärran fartyg, höga kranar och metallskimmer. Med tiden förenade Lindfors sina spanska influenser med de svenska i ett laddat, mer abstrakt måleri med flera lager som färgsätter hans liv och tankar. Utställningen är retrospektiv och ger inblick i Lindfors värld under decennier.

Kent Lindfors 
Hemland:
Sverige, född 1938 i Göteborg
Utbildning: Kungliga Konstakademien i Stockholm
Kända verk: La Fuente, Byggnaden & Älven, Narrskeppet
Representerad:
Nationalmuseum, British Museum, Moderna museet 
Utmärkelser: IASPIS, Sten A Olssons Stiftelse, Prins Eugenmedaljen 

Böcker: Ned mot Compostela, Älvkornetten, Styckegods
Konststil: Abstrakt realism